Zij Zijn Beter Bezig.

Ontdek hier waarom

Beter Wonen begint bij simpele dingen.

Nieuw Zuid - de duurzaamste wijk van de stad - wordt gemaakt door zijn beter bezige buren.

Christel

Van Christel krijg je het beter warm!

Christel heeft de mede-eigenaars van haar jaren zeventig-appartementsblok overtuigd om op het warmtenet aan te sluiten. Dat is niet alleen veel efficiënter, je betaalt ook gegarandeerd de laagste energieprijs. Binnenkort komt die warmte van de restwarmte van de industrie. Dat is Beter Wonen.

Frank

Frank emmert in de lift!

Frank recycleert water voor zijn bloemen. Zijn appartement doet dat ook. Het groendak zorgt voor een betere waterregeling, de wadi’s (infiltratiegrachten) voeren het hemelwater efficiënt af en binnenkort wordt in een van de gebouwen in Nieuw Zuid het (licht vervuild) grijswater gerecupereerd tot drinkwater. Dat is Beter Wonen.

Tam

Tam maakt groenten van afval !

Tam composteert de handdoeken van haar kapperszaak. Met zijn slimme afvalstraatjes wil Nieuw Zuid een norm worden bij de recuperatie en recyclage van materialen. Er komt een kringcentrum met een repaircafé, een recyclageatelier en de uitdaging “100 dagen zonder afval” staat al in de steigers. Dat is Beter Wonen.

Dirk

Dirk droomt steeds in het groen!

Dirk heeft zijn wagen verkocht. Bij de laatste keuring bleek hij 200 kilometer te hebben gereden dat jaar. Nieuw Zuid heeft autoluwe straten, de parkings bevinden zich onder de grond en bovendien heb je die nog maar heel zelden nodig. Dat is Beter Wonen.

Liliane

Liliane doet aan bloembollenguerilla!

Liliane plant bloemen op de gemeenschappelijke ruimte. Zestig procent van de oppervlakte van Nieuw Zuid is groenruimte. Veel van de gebouwen hebben groendaken en zijn zo ingeplant dat iedereen een zicht heeft op de Schelde. De uiterst efficiënte isolatie geldt ook voor geluid. Dat is Beter Wonen.

Maurane

Maurane trekt uw lunch uit de grond!

Maurane kijkt er al enorm naar uit: samen tuinieren. Een nieuwe buurt heeft zijn nieuwe buren nodig. Er bestaat al een petanquegroepje, een fietsclubje en een wandelgroep. Een website, facebookpagina en whatsapp-groep brengen de buurt samen. Dat is Beter Wonen.

Over Antwerpen Nieuw Zuid - Beter Wonen

Nieuw Zuid wil een toonbeeld zijn van een duurzame wijk, van Beter Wonen. En dat ligt niet alleen aan de technologie.


Impressie van het toekomstig Nieuw Zuid
Groene wijk

Nieuw Zuid ligt vlakbij de stadskern van Antwerpen en zal naadloos aansluiten op het Zuid en de gedempte Zuiderdokken. Een aanzienlijk deel van de 29 hectare grote wijk is groen. De meeste daken hebben een groendak en om de gebouwen wordt het hemelwater via wadi’s (infiltratiegrachten) afgevoerd. Dat zorgt voor een natuurlijke en toch gecontroleerde waterafvoer. De wadi’s zijn ook oases van biodiversiteit in de stad. Als later de kaaien groenzone zijn geworden en de aansluiting met de konijnenwei is gemaakt, zal Nieuw Zuid een sluitstuk vormen van de groene overkapping van de ring.

Meer over Groen en Dichtbij
Gemeenschap

Op twintig minuten stappen (en tien minuten fietsen) van het centrum ontstaat nu al een gemeenschap die samen wandelt, petanquet, sorteert en fietst. Wanneer later de school, de sportfaciliteiten en gemeenschapsruimtes erbij komen kan dit gemeenschapsgevoel alleen nog groeien. Een zeer actieve WhatsAppgroep van bewoners is nu al elke dag in de weer om af te spreken en evenementen te organiseren. Bij alle duurzame experimenten worden de bewoners ook zeer actief betrokken.

Meer over Gemeenschap
Duurzame wijk

Nieuw Zuid zal een van de energie-efficiëntste wijken zijn. De gebouwen van Nieuw Zuid voldoen aan de hoogste isolatienormen en bovendien is de hele wijk aangesloten op een warmtenet dat later zal werken op restwarmte van de industrie. Het warmtenet zal op termijn een grote rol spelen in het halen van de klimaatdoelstellingen van de stad en is overigens niet alleen voor de nieuwbouwwijk bedoeld. Het zal uitgebreid worden naar het noorden. De wijk is ook autoluw met ondergrondse parkeerplaatsen en aandacht voor trage wegen en een goede ontsluiting van het openbaar vervoer. Het afval wordt collectief verzameld in afvalstraatjes.

Meer over Duurzame wijk
Circulaire wijk

De komende jaren zal Nieuw Zuid een proeftuin worden in een groots project om de wijk circulair te maken. Een circulaire economie ontneemt geen energie of grondstoffen aan de planeet. Op de agenda staat een zonne- en/of windenergiecoöperatieve van de bewoners. Via online toepassingen krijgen bewoners ondersteuning en worden ze uitgedaagd om energie, water en materialen slim te gebruiken. De bewoners kunnen dan online hun energie-, waterverbruik en afvalproductie checken. Samen met de Kringwinkel komt er een gemeenschapsgebouw met een ontmoetingsplek en diensten voor het herstellen en hergebruik van gereedschap en materialen. Heel wat van deze activiteiten zullen open staan voor alle inwoners van de stad.

Meer over Circulaire wijk

Deel je resultaat op Facebook of WhatsApp

en daag je vrienden uit Beter Bezig te zijn.

  Delen op Facebook   Delen via Whatsapp

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in als je in de toekomst op de hoogte gehouden wilt worden over wat er op Nieuw Zuid aan duurzame initiatieven te gebeuren staat.

Inschrijven

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in als je in de toekomst op de hoogte gehouden wilt worden over wat er op Nieuw Zuid aan duurzame initiatieven te gebeuren staat.Uw e-mailadres wordt nooit gedeeld met derden. De stad Antwerpen vindt privacy en de bescherming van uw gegevens erg belangrijk.

Mijn handdoeken worden later groenten

Tam: Ik gebruik alleen nog handdoeken van houtcellulose. Ik hoef ze niet meer te wassen. Naast de energie en de detergenten die ik daarmee bespaar, gebruik ik ook nog minder water, kost het minder werkuren en is het is ook nog eens hygiënischer voor de klanten van mijn kapperszaak. Je kan zeggen dat het wegwerphanddoeken zijn, maar waar gooi je ze in? In de compostbak. Wanneer we samen gaan composteren in Nieuw Zuid, kweken we er straks misschien groenten op. Dan zijn we weer iets beter bezig.

Weg wat teveel is: ik ben ontrommeld

Elke: Ik heb het laatste paar jaren mijn hoofd leeg gemaakt, de stress en het gedoe weggegomd. Ik ben make-up artieste en vloog naar alle grote fashion shows. Hoe graag ik het ook deed, het lukte plots niet meer. Ik moest meer licht hebben. Mijn oude ik en mijn oude spullen mogen allemaal gerecycleerd worden. Ik ont-rommel me van binnen en van buiten. Binnenkort geef ik een yogacursus op ons groendak. Alles in het nieuw. Ik ook. Tijd voor de toekomst. Iets beter.

Zijn we nu vrekken of juist goe bezig?

Karen en Patrick: Plots vroegen we ons dat af: zijn wij nu vrekken geworden? Neen toch? We waren net naar De Vrek van Molière geweest in het Toneelhuis. Sinds we van de Noorderkempen hier kwamen wonen is elke verplaatsing actiever en goedkoper geworden. We fietsen en stappen meer. De wagen komt nog nauwelijks de garage uit als je zo dicht bij de stad woont. We komen meer buiten en het kost ons minder tijd en geld om cultuur op te snuiven. Je hoeft geen vrek te zijn om hier goedkoper te leven.

Van mij krijg je het beter warm.

Christel: We wonen in het enige oude gebouw op Nieuw Zuid. Het is gebouwd in de jaren zeventig. Maar dat wil niet zeggen dat je niet mee kan zijn met je tijd. Twee jaar hebben we er over gedaan om elke mede-eigenaar te overtuigen. Sinds enkele weken zijn we ook aangesloten op het warmtenet in Nieuw Zuid. Mensen denken snel dat het hun tijd wel zal duren, maar beetje bij beetje kregen we meer informatie, er werd gerekend en de keuze was dan snel gemaakt. We hebben het nu beter warm.

Ik droom in ’t groen.

Dirk: Ik woonde als een van de eersten op Nieuw Zuid. Al twee jaar. Ik heb direct mijn auto verkocht. Ik koos voor al dat groen, de ligging, de warmte, het uitzicht. Elke week ga ik minstens een keer de werken bekijken, zie de gebouwen groeien, kijk hoe ze gebouwd worden en tel de kranen. Onlangs kwam ik tot een besef dat eens de overkapping van de ring klaar is, er geen eind komt aan mijn groen. Dan droom ik dat ik van aan mijn deur met de fiets de halve stad rond rijd in het groen om dan langs de kaaien terug te keren. Ik geniet er nu al van.

Ik ben de bloembollenguerilla van Nieuw Zuid

Lilian: Als ik ergens voorbij kom en ik zie een papiertje of peukje liggen, dan raap ik dat op. Zo ben ik straatvrijwilliger geworden. De mensen kennen me hier al met mijn fluohesje. Vorig jaar deden we mee aan de Lentepoets. We poetsen dan samen de buurt schoon. De bloembakken die we toen kregen van de stad hebben we voor de deur van ons gebouw gezet in plaats van op ons terras. En deze herfst hebben we de overgebleven bloembollen dicht bij de bomen ingeplant. Mocht dat wel? Ach, bloembollen doen geen kwaad. Zo kunnen we daar allemaal volgend jaar ook nog wat beter van genieten.

Wij emmeren in de lift. Goe bezig of wat?

Frank: We hebben in onze keuken altijd een emmer water staan. Als je groenten wast of je handen even afspoelt, dan is dat toch nog bruikbaar. Het restwater van je droogkast kan je ook recupereren. We geven daarmee de bloemen water die voor het gebouw staan. In de liftrit naar beneden, met je emmer in de hand, kom je al eens iemand tegen. Je hebt meteen iets om over te praten. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje: we beginnen een buurt van nul, dan wil je elkaar leren kennen. Volgende week gaan we samen wandelen, zonder te emmeren.

Ik trek uw lunch hier wel uit de grond.

Maurane: Pompoen, courgette, pepers, verse kruiden… dat moet al zeker lukken. Ik zie het al voor me: een handjevol koriander gaan halen om de hoek voor een gerecht. Ik kijk er enorm naar uit om samen te gaan tuinieren in onze wijk. Ik ben maatschappelijk werkster van opleiding, maar daarna zat ik ook nog op de hotelschool. Een ideale combinatie om in een foodbar te werken als chef. Toen Charlotte en Ellen hun eerste koffiebar openden hadden ze al dat idee: zelf geplante groenten of kruiden verwerken. Maar in het centrum is dat moeilijker te realiseren, hier is er wel plaats om onze eigen smaak te laten groeien. In het beste geval trek ik hier straks uw lunch uit de grond.